sunnuntai 18. elokuuta 2019

Naomi Alderman - Voima



Painovuosi: 2019
Alkuperäinen nimi: The Power
Suomentanut Marianna Kurtto
Kustantaja: Gummerus Kustannus Oy
Sivumäärä: 411
Arvio: ☆☆☆☆ / ☆☆☆☆☆

"Tytöt ympäri maailmaa huomaavat, että ovat saaneet käsiinsä uuden, uhkaavan voiman. He pystyvät antamaan sormenpäillään sähköiskuja ja aiheuttamaan tuskallista kipua, jopa kuoleman.
Miehet ympäri maailmaa huomaavat, että valta on karannut heidän käsistään. Maailma on nyt asettumassa radikaalisti uuteen asentoon, jossa voima kuuluu naisille.
Tyttöjen päivä on koittanut - mutta mihin se tulee johtamaan?"

Aina välillä eteen sattuu luettavaksi täydellisen lukukokemuksen antava teos, joka vie mukanaan heti ensimetreiltä.
 Kirjan luettuaan sitä jää vain ihmettelemään kirjailjan osaamista.

Kirjassa käsitellään tapahtumia neljän päähenkilön ja muutaman muun henkilön kautta noin kymmenen vuoden ajalla. Henkilöt ovat hyvin laajasti edustettuina, on naisia ja miehiä, vanhoja ja nuoria. Tarinaa kerrotaan heidän kaikkien näkökulmasta ja, mitä muutokset tarkoittavat heidän kohdallaan. Ja, miten kaikki lopulta nivoutuu yhteen.

Naomi Alderman kirjoittaa hätkähdyttävän tarkasti ihmisten rooleista ja heidän välisistään valtasuhteista. Hän on kääntänyt kirjassaan nykymaailman roolit päälaelleen ja tuo taitavasti esiin, korostamatta ja kursailematta, esimerkiksi perheväkivallan sekä seksuaalisen hyväksikäytön.

Vaikka itse juoni jää hieman irralliseksi ja henkilöhahmot välillä pinnallisiksi, kokonaisuus on itsessään on aivan loistava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti