torstai 1. helmikuuta 2018

Kirja-arvostelu: Marko Kantomaa - Ylpeydestä

Copyright Sivuja ja silmukoita

Painovuosi: 2017
Kustantaja: Johnny Kniga
Sivumäärä: 248
Arvio: perushyvä eli 3/5


Tämä kirja valikoitui vuoden 2018 Helmet-lukuhaasteen kohdan 41. mukaan, valitse kirja sattumanvaraisesti. Ilman tätä en olisi varmaankaan koskaan tarttunut suomalaisen kirjoittajan kirjottamaan nykyromaaniin ja vieläpä tällaisella aiheella ja tarinalla.

Tämän kirjan ansiosta sain myös yliviivattua seuraavat kohdat lukuhaasteesta:
17. Kirja käsittelee yhteiskunnallista epäkohtaa
32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan
46. Kirjan nimessä on vain yksi sana

Ylpeydestä käsittelee kuusitoistavuotiaan Joonaksen elämää ja oman itsensä hyväksymistä sellaisena kuin on. Joonas on lupaava juoksija, jota kannustavat perhe, seurakaverit ja valmentaja. Kaikki muuttuu kun seuraan tulee uusi juoksija, Alex, joka on ollut jo aikaisemminkin Joonaksen ihastuksen kohde juoksukilpailuissa. Kirjassa kuvataan hyvin Joonaksen tunteita treeneissä, Alexin perässä juostessa.

Koska homoseksuaalisuus on edelleen tabu urheilupiireissä, Joonas ei uskalla tehdä aloitetta ja pysyttelee näin ollen kaapissa, tutussa ja turvallisessa.  Kun uusi vuosi vaihtuu ja paluu koulunpenkille lomien jälkeen koittaa, niin Joonaksen kouluun tulee uusi opiskelija, Jenni. Hän on lommoposkinen tyttö, joka rakastaa ylpeästi naisia. He ystävystyvät nopeasti ja heidän keskustelunsa saavat Joonaksen silmät aukeamaan hieman todellisuuteen ja ennen kaikkea, itselle.

Marko Kantomaa onnistuu esikoisteoksessaan kuvaamaan hyvin ja ennen kaikkea uskottavasti nuoren pojan kaapistatuloprosessia. Kirjassa kuvataan myös loistavasti itse juoksua ja sen tuntemuksia.

Mielestäni Ylpeydestä on tervetullut ja ajankohtainen teos, ja se nostaakin taitavasti esille edelleen, nykypäivänäkin, vallitsevan yhteiskunnan epäkohdan, jota seksuaalivähemmistöjen edustajat joutuvat kohtaamaan jokapäiväisessä elämässään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti