perjantai 28. joulukuuta 2018

Kirja-arvostelu: Johanna Elomaa - Sukellus valoon : Mikko Paasi ja uskomaton pelastusoperaatio



Painovuosi: 2018
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava
Sivumäärä: 246
Arvio: ☆☆☆ / ☆☆☆☆☆

"Koko maailma seurasi henkeään pidätellen heinäkuista jännitysnäytelmää, jossa pelastettiin 12 loukkuun jäänyttä poikaa sekä heidän valmentajansa. Tekniikkasukeltaja Mikko Paasi palaa Sukellus valoon -kirjassa Thaimaan Tham Luangin luolaan ja 17 päivän mittaiseen uskomattomaan operaatioon. Kirja on lisäksi läpileikkaus Mikon värikkääseen ja traagiseenkin elämään ja syihin, miksi pienen lapsen isästä tuli oman henkensä riskeeraava auttaja."


Seurasin kesällä 2018 Thaimaan sukellusoperaation eri vaiheita medialähteistä. Vaikka itse tilanne silloin Thaimaassa oli hyvin dramaattinen, oli mukava tietää, että mukana pelastusjoukoissa oli myös yksi suomalainen, Mikko Paasi. Oli siis täysin osuvaa ja onnekasta, että huomasin tämän kirjan kirjaston bestseller-hyllystä.


Kirja on läpileikkaus Tham Luangin luolan tapahtumiin ja Paasin omaan elämään. Siinä käsitellään tapahtumia rehellisesti ja tietoa annetaan enemmän kuin mitä julkisuuteen kirjaa ennen oli tullut. Teoksessa kuvataan hyvin selkosanaisesti myös sukellukseen liittyvää sanastoa, joten lukija pysyy hyvin kartalla kaikesta siitä, mitä tapahtumien hetkellä tapahtui myös teknisesti katsoen.

Kirjan lopusta löytyy sukellusaiheinen sanasto, joka myös helpottaa suuresti asioiden kertaamisesta ja sujuvan lukukokemuksen ylläpitämistä.

Johanna Elomaa käsittelee kirjassaan myös Mikko Paasin yksityiselämää nuoruudesta nykypäivään. Nuoruuden tapahtumat ovat varmasti muokanneet Paasia, mutta mielestäni niille annetaan hieman liian vähän tilaa. Vaihtoehtoisesti niille olisi voinut antaa kunnolla  tilaa, jolloin asioita olisi voinut avata hieman enemmän. Toisaalta Suomen valtamedian kannalta tämäkin annettu tietomäärä oli tarpeeksi, ottaen huomioon kuinka paljon uutistilaa menneet asiat saivat verrattuna itse urotekoon.

Mikko Paasin teko muistuttaa meitä siitä, ettei ikinä voi tietää minkä alan asiantuntijaa saatetaan tarvita kriittisissä tilanteissa. Jokaisella meistä on paikkansa tässä maailmassa.

Suomi mainittu, torilla tavataan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti